Kőházak hibái

A kőfalak javítása

Kövek javítása kikenéssel

A kövek javítása azóta ad feladatot a szakembereknek, mestereknek, amióta csak létezik maga a kőépítkezés. Tudnivaló, hogy a sérült kövek cseréje mindig drága eljárás, hiszen nem csak a kő drága, de a munka elvégzése is komoly összegbe kerül. A régi korokban természetesen elsősorban a nemes kőanyagok, a fontos kőszerkezetek (és ne feledjük, művészi alkotások, azaz szobrok, díszek) javítására koncentráltak az ezzel foglalkozók, de az alacsonyabb rendű, hétköznapi rendeltetésű kőszerkezetek javítása is fontos volt.

Az évszázadok során számos eljárást és anyagot kitaláltak ilyen célokra a szakemberek. Legelső közülük talán a tehéntúróból, oltatlan mészből és a javítandó kőanyag porából összeállított javítóanyag volt. Ezek mind természetes anyagok, ha kellett, színben is jól illeszkedtek a javítandó, ragasztandó anyaghoz – egyedül a tartósságuk nem volt az igazi. Azután természetesen előkerültek a kőkonzerválásról szóló fejezetben is megemlített javítóanyagok, a vízüveg, a fluátok, a különféle fantázianéven forgalmazott anyagok. Nem véletlenül, hiszen legtöbbször e két feladat (a kő javítása és konzerválása) összefüggött.

Természetesen a XIX. század nagy találmánya, a cement is alkalmazásra került – s kerül leggyakrabban ma is. A kő színének megfelelő cementet (portlandcementet, puccolános cementet, trassz-cementet) kevertek a porrá őrölt kőanyaghoz – több-kevesebb sikerrel.

Pár évtizeddel ezelőtt "macsekó"-nak hívott anyaggal dolgoztak a kőfaragók - ma már csak az idősebbek ismerik ezt a szót A legelterjedtebb macsekó-anyag magnézium-kloridból, magnézium-oxidból és a kő anyagának megfelelő porból állt, melyet vízzel kevertek össze, és néha színezéket is kapott.

Nem árt tudni, hogy a kövek utólagos javítása szinte soha nem sikerülhet tökéletesen. Főleg igaz ez a cementes alapú javításokra, a műkővel történő pótlásokra, ahol az újonnan felkent anyag színe és eltérő textúrája mindig látható marad.

Szintén gyakori a javítóanyag eltérő teherbírása miatti károsodás, amikor a kemény kikenés ép marad – csak éppen az eredeti kő megy tönkre alatta, mellette. A mellékelt képek ezeket a hibákat mutatják be.

Műkővel javított tardosi márvány lépcsőfokok.

Cementtel javított puha mészkő

Régi kikenés maradványa mészkő felületén

A kövek javítása, kikenéses pótlása mindig szükségmegoldás. Sokkal célszerűbb a hibás kövek cseréje, esetleg betétezéssel való kiegészítése.