VÁLYOGHÁZAK

REFERENCIÁK

Ökoházak - bioházak tervezése


Ökopanzió - Csővár

A projekt célja egy olyan vendégfogadásra alkalmas épület létrehozása, mely építése és működése során kielégíti az alábbi környezetbarát (ökotudatos) kritériumokat:

- építés során mind az anyagok, szerkezetek előállítása, mind azok beépítése (szállítása, elhelyezése) a lehető legkevesebb energiát igényli,

- olyan - vegyszermentes - építőanyagok kerülnek felhasználásra, melyek helyben kinyerhetők, előállíthatók, vagy újrahasznosítottak,

- az épület esetleges elbontása során a beépített szerkezetek, anyagok legalább 60 %-a újra felhasználható,

- az épület működése során a lehető legkevesebb energiát és természeti forrást igényel,

- a működése során a kibocsátott anyagok (hulladék, szennyvíz, stb.) a lehető legkisebb mértékben szennyezzék a környezetet.

Az épület leírása:

A tervezett épület keresztboltívek áthatásával kialakított úgynevezett "dombház".

Az egyes helyiségek egy négyezetes alaprajzú központi tér körül helyezkednek el. A négyágú keresztet formázó helyiségek rendeltetése:

- 1 bejárati helyiség, melyből két egyágyas hálófülke nyílik

Előtér: 3,60 m2

Hálófülke: 2 x 4,70= 9,40 m2 (hasznos alapterület)

- 2 hálóhelyiség 2-2 férőhellyel 2 x 9,43= 18,86 m2

- közös tér: 15,61 m2

- 1 vizesblokk (fürdő, külön WC) 6,40 m2

- gépészeti helyiség 3,30 m2

Összesen: 57,17 m2

Az épület - tekintettel funkciójára és a rendelkezésre álló területre - külön konyhát nem foglal magában, de a közös térben az kialakítható.

Az épület szerkezetei:

- Alap: beton

- Falazatok: a boltívek, az azokat lehatároló végfalak és a válaszfalak bontott, kisméretű tégla.

A keresztboltozatok a határoló végfalakon mintegy 25 cm-el túlnyúlnak. Ennek két oka van: egyrészt így ereszként védik a nyílászáró szerkezetek, másrészt formájukkal és kialakításukkal visszautalnak a hazai népi építészet egy különleges szerkezetére, a Bükk-alján még ma is létező barlanglakások homlokzataira. A boltívek magassága 3,0 méter, vastagsága 45 cm.

A boltív külső felülete újrahasznosított anyag felhasználásával gyártott kétrétegű műanyagfólia szigetelést kap.

A boltívek lábához NA 80-as dréncsőhurok kerül lefektetésre. Ennek feladata esőzésekkor a földfeltöltés alá bejutó (a szigetelés által visszatartott) csapadékvíz összegyűjtése és tárolóba vezetése. Ez a víz kerül felhasználásra később öntözésre. Az öntözővíz tároló az épületen kívül, külön egységben kap helyet.

A boltíveket szigetelő fóliára NA 25 mm-es KPE csőhálózatot építünk ki, mely száraz időszakban a földtakarás növényzetének locsolását látja el csöpögtető rendszerrel. A csőhálózat fölé a boltív görbületét követő rácsozat kerül (akácfa), melynek feladata a föltakarás lemosódásának megakadályozása addig, amíg a növényzet meg nem erősödik.

A boltíveket 40-45 cm vastagságú földtakarás fedi. Ebbe perje illetve gyep kerül beültetésre, helyben fejtett gyeptéglázás és fűmag szórás segítségével. A földtakarás télen hőszigetelésként működik, nyáron megvédi az épületet a hőségtől.

Párafizikai szempontból a helyiségek szellőztetése a boltíveket lezáró végfalakon és a központi tér nyitható tetőablakán keresztül történik.

Az épület központi terét ez a kör alaprajzú tetőablak világítja meg. Az egyes helyiségek határoló falazataiba hagyományos, a népi építészetben alkalmazott formát mintázó faablakok kerülnek. Üvegezésük ibolyántúli sugarakat átengedő speciális bioüvegezés.

Épületgépészet

Fűtés: a fűtést a központi térben elhelyezett cserépkályha biztosítja, melyben forróvíztárolóval kiegészített fűtési rendszer kerül kiépítésre. A fűtési rendszer padlófűtés. A melegvíz ellátást az épület mellett a talajon elhelyezett állványzatra épített napkollektorok biztosítják.

WC: kereskedelemben beszerezhető komposzt WC. Szennyvízkezelés: ingatlanon belül nádágyas szennyvíztisztító kialakításával (szükséges kapacitás: 4-5 m2/fő).


Ha írni akarsz, vagy valami jobban érdekel: